Monday, 13 June 2011

ARNAB UNTUK DI JUAL


Oleh kerana zaman sekarang semuanya ada di hujung jari, aku pon google jela about arnab-arnab niy. Banyak gak yang dapat aku tahu about arnab niy, daripada segi penjagaan pemakanan sampailah kelahiran anak, semuanya ada.

Selain daripada tengok fasal penjagaan arnab-arnab niy, aku survey gak about arnab-arnab untuk dijual. Banyak dan macam-macam jenis jugak arnab-arnab niy. Daripada arnab yang sekecil-kecil anak kucing, sampailah sebesar-besar anjing. Woah! 

mak datuk! berapa kilo la agaknya.. (sila abaikan model tu ek)

ni jenis Netherland Dwarf, kecil kan? hihi

So survey punya survey aku pon tertariklah dengan jenis arnab Woody Toy. Jenis niy bulu die panjang dan gebu, but saiz badan kecil je. Memang cantik dan kiut. 

kiut gila! saiz kecil dari arnab Teddy Bear

So dalam banyak-banyak kedai, rabbitry dan pemelihara arnab secara kecil-kecilan , aku tertarik dengan satu blog ni. Jenis rabit-rabit die pon best gak, Woody Toy pon ada. So aku pon try call la tanya about that rabbit, ada stok tak dan harga camne. So kami set date untuk aku sendiri pergi survey kat rabbitry die.

Arnab die memang secantik yang aku tengok dalam blog. Tapi…ha masih ada tapi, kenapa ye?? Stok untuk rabbit Woody Toy tak ada sebab pemilik tu kata susah nak biakkan, kalau lahir pon asyik mati je. Ok fine, but aku da start tertarik dengan baby rabbit English Angora mix Teddy Bear pula. Fluffy gila! Macam bebola yang berbulu. 

amacam, gebu tak? =)

Oke confirm aku nak beli yang jenis macam niy, but problemnya ialah my own budget tak cukup. Barang baik, harga pun baik punya lah kan. So aku pon hold dulu lah, aku terpaksa la survey kat tempat lain dulu.

Survey punya survey, tapi aku tak jumpa pula jenis yang macam aku nak kat rabbitry tu. Memang rabbitry-rabbitry yang aku pergi tu bersih, terjaga dan rabbit pon macam-macam jenis, cantik-cantik belaka. Tapi tula, tak da cam rabbit yang aku nak tu. Fikir punya fikir, jeng jeng jeng!! Aku dapat idea, hihi. So na tak na, aku call la my sis, minta die support sikit. Die kate oke, that means yeay! Aku pon truz call rabbitry tu confermkan na beli rabbit tu, but aku akan ambik hujung semester ni dalam hujung bulan 5 camtu. Pemilik tu pon kate oke dan suruh aku bank in FULL. Aku da miang terkinja-kinja nak sangat rabbit tu, aku pun pergilah bank in kan duit FULL. Now, sedar tak sedar aku da ada 2 ekor rabbit (walaupun masih belum dapat pelihara lagi on that time)! Yeayea!

6 komen:

  1. kdai yg jual rabbit2tu ktne erk?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan kedai, tapi di rumah sahaja. Skrg saya tak pasti rabbitry tu masih broperasi ataupun tidak. Tetapi jika saudara brminat untuk mndapatkan arnab baka trsebut, sayasukaarnab bakal melakukan jualan sulung sedikit masa lagi. Sila tinggalkan email dan butir diri untuk dihubungi, terima kasih.

      Delete
  2. jualan sulung? anak tyra n giorgio ke? brp? facebook sayasukaarnab ape ye? lebih mudah nak berhubung.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, sayasukaarnab akan lakukan jualan sulung sedikit masa lagi. Jikalau berminat saudari bolehlah emailkan butir diri ke sayasukaarnab@yahoo.com untuk dimasukkan dalam waiting list sayasukaarnab. Terima kasih.

      Delete
  3. saya nak jugak, kalau boleh netherland dwaft/dwart hotot/jersey wooly/ woody toy..salah 1 la..hehehe..plisss...saya ada arnab biasa kat rumah, tapi saya nak yang jenis paling kecik susah nak dapat..lau ada, inform okay...pliss pliss..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy ada Arnab bulu lebat mcm Netherland dwarft.usia 5 bulan..bole WHATSAPP 0147110242..sy bg pic nanti

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...