Thursday, 29 December 2011

MEMBIAKBAKAKAN ARNAB *TANDA-TANDA MINI REX BUNTING


Melalui persoalan yang timbul dalam entry MEMBIAKBAKAKAN ARNAB *MINI REX, sayasukaarnab akan rungkaikannya pada entry kali ini. Breeding process antara Luna dan Marc telah berjalan lancar pada tarikh yang telah ditetapkan. Sayasukaarnab telah mengaplikasikan langkah demi langkah mengawankan arnab seperti yang tercatat dalam entry RABBIT BREEDING *MATING PROCESS terdahulu. Luna biarpun merupakan arnab yang aktif, namun kerja sayasukaarnab menjadi mudah kerana Luna memberikan kerjasama tatkala diletakkan dalam sangkar Marc, tanpa bertindak agresif terhadap Marc (rakaman video tidak sempat diambil kerana breeding process tersebut berlangsung dengan pantas, berbeza dengan situasi antara Tyra dan Giorgio dahulu).

Hasilnya, Luna kini sah bunting 21 hari! Pasti anda semua tertanya-tanya, siapakah yang mengesahkannya? Bukan doktor haiwan, tetapi sayasukaarnab sendiri! Hal ini kerana melalui pengalaman dalam melihat tanda-tanda arnab bunting (rujuk entry RABBIT BREEDING *PREGNANT RABBIT), sayasukaarnab telah dapat mengesan Luna didapati positif dalam beberapa kriteria. Antaranya adalah seperti berikut :

1.      Emosi Luna didapati berubah sedikit. Hal ini kerana Luna dilihat semakin agresif dan tidak gemar dibelai seperti selalu. Habis bekas makanan ataupun bekas airnya menjadi mangsa dengan diterbalikkan. Sebelum ini, Luna tidak pernah berkelakuan sedemikian. (Lulus 1 kriteria arnab bunting!)

2.      Terdapat perbezaan pada kuantiti makanan yang dimakan Luna. Dahulu, bagi menghabiskan seberkas pelletnya mengambil masa seharian. Namun kini, makanan yang dibubuh penuh dalam bekasnya pada waktu pagi akan habis tatkala hari merangkak senja. Hal ini bermakna bekas makanannya perlu dipenuhkan 2 kali sehari. (Lulus 2 kriteria arnab bunting!)

3.      Bagi melakukan proses ’palpate’ terhadap Luna, kemahiran dan keberanian yang tinggi diperlukan kerana Luna kini agak agresif dan kukunya yang tajam mampu memberkaskan parut pada tangan anda pabila dicakar (sayasukaarnab sendiri telah terkena cakaran ’manjanya’, memang berparut!). Jadi kriteria ke-3 ini tidak dapat diuji pada Luna.

4.      Dapat diperhatikan terdapat pergerakkan ganjil pada perut Luna. Pergerakkan tersebut bergerak secara perlahan, tak seragam dan sekali sekala sahaja. Jikalau pergerakkan jantung, pastinya di bahagian antara 2 kaki hadapan arnab. Hal ini bermakna pergerakkan itu terhasil daripada pergerakkan anak arnab yang terdapat dalam perut Luna.


Jadi setelah menandakan tarikh breeding process pada kelendar tempoh hari, sayasukaarnab akan mula bersedia melakukan persediaan rapi menjelang due date Luna kelak iaitu pada hari ke-28 dalam tempoh bunting (rujuk entry RABBIT BREEDING *PREPARATION FORKINDLING). Bagi mengetahui kejayaan proses kelahiran sulung mini rex sayasukaarnab, nantikan ceritera terbaharu dan terkini dalam entry sayasukaarnab.blogspot.com yang seterusnya. Selamat membaca.



Wednesday, 28 December 2011

MEMBIAKBAKAKAN ARNAB *MINI REX


Ingatkah anda semua pada Luna Verushka Duchess? Ya, arnab mini rex doe yang berwarna lilac/fawn harlequin. 

inilah Luna Verushka Duchess

Kini, Luna telah menjangkau usia 6 bulan dan memasuki fasa remaja matang serta sedia untuk dibiakbakakan. Lantaran itu, pada petang 7 Disember 2011, Marc Klien Duke telah dimasukkan ke dalam sangkar Luna untuk melalui proses pembiakbakaan.

tarikh mating process ditandakan pada kalender, bagi melakukan persediaan menjelang due date kelak

Unjuran daripada itu, apakah hasilnya, adakah sayasukaarnab berjaya dalam Luna’s breeding process? Bagaimanakah pula rupa bentuk Marc Klien Duke tersebut? Jangan lupa untuk nantikan perkembangan seterusnya dan terbaharu dalam sayasukaarnab.blogspot.com. =)



Wednesday, 21 December 2011

TEDDY BEAR RABBIT *JUNIOR


Breed : Teddy Bear
Sire : Giorgio Cavalli Marchese
Dam : Tyra Annabelle Marchesa
DOB : 6/10/2011



SSA’s Istabella Barbosa
Doe
Broken Black



SSA’s Selita Lily
Doe
Broken Black



SSA’s Geese Dean
Buck
Broken Blue


our new junior in the house =)


Saturday, 12 November 2011

MAKANAN ARNAB *DAUN PISANG


Selain pemberian daun israel dalam entry MAKANAN ARNAB *DAUN ISRAEL, sayasukaarnab turut memberikan daun pisang sebagai diet sayur-sayuran kepada arnab-arnab tersebut (yela, kalau selalu sangat makan daun israel mesti arnab pun jemukan). Jadi pokok pisang yang segar merimbun di belakang rumah sewa sayasukaarnab ini menjadi pilihan (selain dapat menjimatkan kos untuk makanan arnab anda). 

banyakkan..dah macam kebun pisang pula

Oleh itu, mari ikuti langkah bagi penyediaan daun pisang untuk makanan my beloved rabbits :

1)                 Potong daun pisang yang sederhana muda.

potong daun yang sederhana muda


2)                 Buangkan bahagian pelepah daun pisang dan siat-siatkan daunnya menjadi sederhana kecil.

buangkan pelepahnya

siatkan daun agar menjadi sederhana kecil


3)                 Cuci dibawah aliran air bersih.

harus dicuci dahulu sebersihnya


4)                 Letakkan diatas pinggan atau apa-apa sahaja bekas dan dijemur dibawah terik Matahari sehingga petang.

daun diletakkan di atas pinggan

kemudian dijemurkan dibawah sinaran Matahari


5)                 Berikan daun pisang yang separa kering tadi kepada arnab anda lebih kurang segenggam sehari (bergantung kepada berat arnab anda).

daun pisang yang telah dijemurkeringkan, lihat warnanya sedikit keperangan

yummy! berselera sungguh Tyra menjamu selera daun pisang kering. 
Tetapi awas, sila berikan makanan ini diwaktu siang sahaja, jika diberikan diwaktu malam dikhuatiri akan mengakibatkan arnab anda kekembungan dan cirit-birit.


6)                 Itu sahaja, selamat mencuba. =)



Monday, 31 October 2011

RABBIT BREEDING *PREPARATION FOR KINDLING


Berdasarkan entry RABBIT BREEDING *PREGNANT RABBIT, pada hari ke 28 dalam tempoh bunting, sayasukaarnab telah menempatkan nest box ke dalam sangkar Tyra agar memudahkannya untuk proses kelahiran. Namun sayasukaarnab hanya menggunakan plastic basket sebagai nest box Tyra (nak bertukang tak sempat, pluss tangan bangku..nak tempah, duit semakin susut..hehe). So kepada pembaca diluar sana, berikut merupakan bahan yang digunakan beserta langkah menyediakan nest box untuk persediaan kelahiran anak arnab :

a) 1 bakul kayu/plastik


b) Secukupnya alfalfa/timothy hay


c) Secukupnya dedaun kering mahupun carikkan surat khabar atau kain lama




1)  Bersihkan bakul tersebut dengan Dettol dan dibilas sebaiknya untuk membasmi kuman. Pastikan bakul tersebut kering sepenuhnya sebelum langkah yang seterusnya.

bakul plastik perlu dicuci dahulu

2)   Letakkan dedaun kering/carikkan surat khabar/kain lama untuk mengalas nest box tersebut. Jangan risau, dedaun kering yang diletakkan tidak akan menyesakkan nest box arnab anda tetapi akan menjadi semakin berkurang kerana dimakan arnab anda ataupun jatuh ke lantai sangkar ketika arnab anda menyusun nest box tersebut. Sayasukaarnab menggunakan dedaun kering (pisang) dan bukannya carikkan surat khabar/kain lama kerana memberi peluang kepada ibu arnab untuk makan daun tersebut jika kelaparan ketika melahirkan atau selepas kelahiran. Tambahan pula, carikkan surat khabar dikhuatiri akan mengotorkan bulu arnab anda kerana mengandungi dakwat karbon. 

daun pisang kering diletakkan dalam bakul

Berikut merupakan video yang dirakam pada pagi hari ke 30 Tyra bunting. Lihatlah bagaimana hay dan dedaun kering yang memenuhi sangkarnya akhirnya telah berkurang apabila sarangnya dikemaskini oleh Tyra sendiri.



3)   Kemudian, letakkan alfalfa/timothy hay secukupnya sebagai alas bakul. Letakkan hay secara rawak dan tidak perlu disusun kerana arnab anda akan menyusunnya sendiri. Sayasukaarnab menggunakan alfalfa hay sebagai alas kerana peluang untuk menggalakkan anak arnab yang lahir kelak untuk memakan hay tersebut adalah tinggi. Paling penting, kandungan protein yang terkandung dalam alfalfa adalah baik untuk tumbesaran anak arnab berbanding timothy hay.

letakkan hay secara rawak

4)   Setelah selesai, letakkan nest box tersebut di suatu sudut dalam sangkar arnab anda.

letakkan juga lebihan dedaun/hay tadi ke dalam bekas makanan arnab anda kerana ketika arnab menyiapkan sarangnya, dedaun tersebut akan turut digunakan


Itu sahaja, mudah bukan? Apa tunggu lagi, selamat mencuba =)



Wednesday, 19 October 2011

RABBIT BREEDING *BUNNIES PROGRESS


20 Oktober 2011, genaplah 2 minggu usia anak-anak Tyra dan Giorgio. Saysukaarnab amat bersyukur kerana Tyra dapat menjaga anaknya dengan baik sehinggalah ke hari ini. Jadi, sayasukaarnab ingin kongsikan perkembangan anak-anak arnab tersebut dengan anda semua daripada hari pertama dilahirkan sehinggalah ke hari ke-14. Take a look  =)

hari pertama 
(gambar diambil dari luar sangkar agar tidak mengganggu Tyra dan mengelakkannya stress) 

hari ke-2

hari ke-3

hari ke-4

hari ke-5 
(gambar mula diambil dari dalam sangkar, nasiblah Tyra cool je)

hari ke-6, bulu halus mulai tumbuh

hari ke-7, tompok hitam semakin jelas

hari ke-14, bulu hampir meliputi keseluruhan tubuh dan mata hampir terbuka sepenuhnya


Sayasukaarnab berasa seronok dapat melihat perkembangan anak-anak arnab ini daripada sehari ke sehari. Rasa tidak sabar pula untuk menanti waktu anak-anak arnab ini membuka mata sepenuhnya dan berjalan keluar daripada nest box. Hanya masa sahaja yang akan menentukan dan pastinya saat itu akan dikongsikan sayasukaarnab dengan peminat arnab di luar sana. Nantikan entry seterusnya dalam sayasukaarnab.blogspot.com tentang perkembangan terbaru anak-anak arnab ini.



Friday, 14 October 2011

RABBIT BREEDING *PREGNANT RABBIT


Rentetan daripada entry RABBIT BREEDING *MATING PROCESS, sayasukaarnab ingin berkongsi sedikit pengalaman cara mengenalpasti kehamilan arnab. Selepas proses mengawan telah berjaya dilaksanakan, tandakan pada kalendar atau catatkan tarikh mengawan tersebut kerana anak arnab akan dilahirkan pada hari ke 28 hingga 32 daripada tarikh mengawan tersebut. 

sayasukaarnab menandakan tarikh tersebut pada kalendar

Berikut merupakan langkah yang sayasukaarnab amalkan dalam menentukan kehamilan arnab betina :

1.      Perhatikan mood arnab anda. Jika arnab anda mengandung, hormon tubuhnya menjadi tidak stabil (sepertimana juga manusia). Arnab akan menjadi lebih agresif dan tidak suka didampingi seperti selalu. Tyra sendiri merupakan seekor arnab yang agresif (sila rujuk entry ARNAB AGRESIF). Tetapi dalam fasa bunting ini, Tyra menunjukkan sifat agresif dengan mengigit dan menterbalikkan ke semua bekas makanan dan minumannya. Jadi sayasukaarnab terpaksa mengikat tali pada ke semua bekas tersebut bagi mengelakkan pembaziran. Pada awalnya sayasukaarnab memikirkan bahawa perkara ini merupakan kebiasaan bagi arnab (kerana Giorgio memang suka menterbalikkan bekas makanannya) dan Tyra memang arnab yang ganas. Tetapi bagi Tyra, perkara ini terjadi setelah proses mengawan berjaya dijalankan.

jelas bekas makanan dan minuman di ikat menggunakan tali rafia


2.      Perhatikan perbezaan kuantiti makanan yang dimakan. Biasanya jika bunting, arnab betina akan makan lebih banyak daripada kuantiti makanan yang biasa. Pertambahan berat badan arnab juga berlaku, terutamanya selepas masuk fasa akhir kehamilan iaitu hari ke 25 hingga 31. Giorgio dan Tyra adalah arnab yang kecil dan ringan iaitu sekitar 750 gram sahaja beratnya. Jadi kebiasaannya Tyra akan makan sedikit sahaja. Tetapi selepas bunting, sayasukaarnab perhatikan Tyra gemar makan alfalfa dan daun israel yang diberikan dan pastinya habis selepas dibiarkan semalaman. Tetapi, awas. Peringatan kepada semua, tidak semestinya arnab yang menunjukkan peningkatan kuantiti makanannya adalah bunting. Hal ini kerana Tyra juga telah menunjukkan peningkatan seleranya sebelum proses mengawan yang berjaya tersebut dijalankan. Kemungkinan besar peningkatan selera makan sebelum bunting juga menyumbang kepada peningkatan tahap kesuburan dan kesediaan arnab mengandung (ni mengikut pemerhatian sayasukaarnab sendiri kerana seperti wanita yang mengambil pil hormon kesuburan, nafsu makan dan berat badannya akan meningkat).

berselera sungguh Tyra menjamu selera daun Israel (rujuk entry MAKANAN ARNAB *DAUN ISRAEL)


3.      Lakukan proses ’palpate’ terhadap arnab anda. Proses ’palpate’ ialah proses meraba bahagian perut arnab anda untuk memastikan hadirnya embrio anak arnab sebesar sebiji anggur atau buah zaitun. Proses ini dijalankan pada usia kandungan 10-14 hari sahaja. Proses yang dijalankan selepas tempoh ini dikhuatiri akan menjejaskan tumbesaran anak arnab anda. Sayasukaarnab lakukan proses ’palpate’ ini dengan cara meletakkan Tyra diatas lantai dengan mukanya menghadap ke arah sayasukaarnab. Kemudian, sayasukaarnab gunakan tangan kanan untuk meraba perut Tyra dengan membentuk tangan seperti separa genggam (macam kita mahu genggam gelas) dan lurutkan tangan perlahan-lahan daripada bawah ke atas. Cubalah rasa menggunakan ibu jari dan 4 jari lain jika terdapat sebarang kelainan pada perut arnab seperti ada sebiji anggur ataupun buah zaitun. Jika ada, SAH ARNAB ANDA MENGANDUNG. Perhatian, lakukan proses ini dengan penuh BERHATI-HATI. Jika perlu, minta bantuan daripada rakan kerana pada tahap ini arnab anda akan menjadi lebih agresif kerana mood yang tidak menentu. Proses meraba juga perlu dilakukan dengan perlahan kerana takut mencederakan embrio anak arnab tadi. Jika tidak mahir, bawalah arnab anda berjumpa vet. Sayasukaarnab sendiri tidak berjaya dalam mengesan embrio anak arnab melalui kaedah ini kerana proses ‘palpate’ memerlukan individu yang mempunyai kemahiran dan pengalaman yang tinggi.

Manakala berikut pula langkah yang dijalankan semasa due date arnab yang hamil :

1.      Perhatikan kelainan pada sangkar arnab anda pada hari ke 25 hingga 31. Kebiasaannya, arnab betina yang mengandung akan mula membuat sarang menggunakan hay dan sebarang objek lembut yang terdapat dalam sangkarnya seperti surat khabar, kain mahupun dedaun kering. Arnab betina akan mengutip semua bahan ini menggunakan mulutnya dan mengumpulkannya di suatu sudut tertentu. Bahan ini akan disusun mengikut kreativiti arnab anda. Pada masa ini, nest box sangat sesuai untuk dimasukkan dalam sangkar. Kemudiannya, arnab anda akan mencabut bulu dibahagian dada dan perutnya dan disusun di dalam sarangnya. Jika hal ini berlaku, KELAHIRAN AKAN BERLAKU DALAM TEMPOH 24-48 JAM. Tyra sendiri telah mula membina sarangnya pada hari ke 29 setelah nest box dimasukkan dalam sangkarnya. Setelah mencabut bulunya pada pagi hari ke 30 kehamilan, petangnya Tyra telah selamat melahirkan 3 ekor anak rabbit. Perhatian, jika keadaan ini berlaku pada usia 15 hari kehamilan, situasi ini dinamakan bunting palsu iaitu arnab betina berasakan bahawa dia menggandung, sedangkan tidak. Setelah 24 jam daripada tempoh kehamilan palsu ini disedari, arnab betina boleh dimatingkan semula.

Tyra khusyuk menyiapkan sarangnya


2.      Perhatikan sebarang pergerakkan ganjil pada perut arnab anda. Pada hari ke 25-32, pergerakkan anak arnab dalam perut ibunya boleh dilihat dengan ketara. Jika bulu arnab anda panjang, anda boleh meletakkan tangan anda dengan perlahan ke perut arnab anda. Tunggu dalam beberapa saat, anda akan rasa tiba-tiba sahaja ada pergerakkan kecil pada perut arnab anda. Namun, sila bezakan dahulu pergerakkan tersebut adalah daripada jantung ataupun anak arnab. Sayasukaarnab telah mencuba kaedah ini pada hari ke 26 dan 27 kehamilan Tyra. Tangan diletakkan pada perut Tyra dan beberapa saat kemudian rasa seperti ada pergerakkan kecil yang menyentuh tangan sayasukaarnab. Jika ini berlaku, sah ARNAB ANDA MENGANDUNG.

3.      Perhatikan kuantiti makanan yang dimakan. Pada tahap due date, arnab anda akan makan sebanyak mungkin pada hari sebelum membuat sarang. Pada fasa membuat sarang, arnab anda tidak akan mengendahkan langsung dengan makanan yang diberikan dan akan fokus dengan membuat sarangnya sahaja. Arnab anda akan memungut semua bahan dan kumpulkannya, kemudian berehat dan menyambung tugasannya dalam beberapa minit selepas itu. Tyra juga begitu. Maka pada tahap due date, barulah sayasukaarnab confirm 100% bahawa Tyra mengandung kerana jelas Tyra menunjukkan ke semua petanda due date tersebut.

lihat sahaja makanan yang masih penuh dalam tray makanan Tyra


Begitulah amalan yang dilakukan sayasukaarnab dalam menentukan kehamilan Tyra. Sayasukaarnab akan menunjukkan persediaan sebelum kelahiran anak arnab dalam entry RABBIT BREEDING *PREPARATION FOR KINDLING kelak. Jadi, sendaloka di zaman purba, selamat mencuba. =)



Wednesday, 12 October 2011

RABBIT BREEDING *MATING PROCESS



Pastinya ramai peminat arnab diluar sana masih kurang jelas bagaimana cara untuk mengawankan atau mengahwinkan arnab sehingga berjaya. Dahulu, sayasukaarnab juga begitu. Sepatutnya dengan spesis dan saiz yang kecil, Giorgio dan Tyra sudah melalui proses mengawan ketika usia 5-6 bulan. Namun, sehingga usia Tyra menjangkau 7 bulan, barulah Tyra benar-benar bersedia untuk melalui proses mengawan ini. Mungkin atas dasar Tyra sudah benar-benar matang ketika proses mengawan ini berlangsung, Tyra dilihat cemerlang dalam melaksanakan tugasnya sebagai ibu meskipun ini merupakan pertama kali Tyra melahirkan anak. Jadi, disini sayasukaarnab ingin berkongsikan sedikit ilmu dalam proses mengawankan arnab sehingga berjaya. Prosedurnya adalah seperti berikut :

1.      Periksa kemaluan arnab betina, sama ada bewarna merah pucat, merah jambu, merah menyala atau keungguan. Jika kemaluan arnab anda berwarna merah pucat atau merah jambu, ini bermakna arnab betina anda belum bersedia untuk mengawan atau tidak berada dalam keadaan subur. Jika berwarna merah menyala atau keungguan, bermakna arnab betina tersebut bersedia untuk mengawan. Hal ini terbukti melalui pengalaman sayasukaarnab sendiri iaitu setiap kali sebelum proses mengawan dijalankan, kemaluan Tyra akan diperiksa. Jika warnanya merah pucat atau merah jambu, letaklah berapa lama pun Tyra bersama dengan Giorgio, proses            mengawan tidak akan berjaya. Tetapi, apabila kemaluan Tyra berwarna merah menyala atau keungguan, sekelip mata sahaja proses mengawan akan berjaya dilakukan.

2.      Letakkan arnab betina ke dalam sangkar arnab jantan. Hal ini kerana arnab betina bersifat territorial iaitu jika arnab jantan memasuki kawasannya, besar kemungkinan pergaduhan akan berlaku. Tambahan lagi, jika arnab jantan memasuki sangkar arnab betina, persekitaran baru sangkar arnab betina akan mengubah perhatian arnab jantan daripada melakukan proses mengawan kepada mengeksplore sangkar tersebut dengan kencing disetiap sudut sangkar tersebut. Tyra sendiri merupakan arnab yang agresif. Biarpun Tyra       diletakkan dalam sangkar Giorgio, dia masih menyerang Giorgio   jika Giorgio terus-terusan cuba untuk mengawaninya. Jadi sayasukaarnab tidak akan sesekali cuba untuk memasukan Giorgio ke dalam sangkar Tyra. Memang cari nahas.

Giorgio menunggu masa untuk Tyra dimasukkan ke dalam sangkarnya

3.      Arnab jantan akan mengelilingi arnab betina dan memanjat belakang arnab betina tersebut. Jika arnab betina tersebut telah bersedia untuk mengawan, dia akan menaikkan bahagian punggungnya dan arnab jantan akan mengawaninya, seterusnya dalam beberapa saat sahaja arnab jantan akan jatuh terlentang atau jatuh ke tepi dengan mengeluarkan sedikit bunyi menderam. Jika arnab jantan anda jatuh dan mengeluarkan bunyi menderam tersebut sejurus selepas mengawani arnab betina, hal ini menandakan PROSES MENGAWAN BERJAYA! Hal ini terbukti melalui proses mengawan Tyra dan Giorgio dahulu. Apabila Tyra telah bersedia (warna kemaluan merah menyala), diletakkan dalam sangkar Giorgio, Giorgio terus memanjat belakangnya dan mengawaninya. Sekelip mata Giorgio jatuh ke sisi dan bingkas bangkit kembali. Video dibawah menunjukkan proses mengawan yang tidak berjaya kerana Tyra tidak menaikkan punggungnya dan Giorgio tidak terjatuh kebelakang atau sisi.

arnab betina tidak akan menaikkan punggungnya untuk mengawan sekiranya tidak berada dalam keaadaan bersedia atau subur

4.      Arnab jantan akan bangun dan menghentakkan kakinya beberapa kali menandakan dia telah ‘menguasai’ arnab betina. Proses mengawan akan berterusan sehingga 3-4 kali selepas proses kali pertama tersebut. Hal ini dapat meningkatkan kejayaan dan saiz anak arnab yang tinggi dalam proses mengawan. Giorgio sendiri mengawani Tyra sebanyak 3 kali dengan jayanya (bermaksud Giogio panjat belakang Tyra dan jatuh). Bagi cubaan kali ke-4, Tyra tidak lagi mengangkat punggungnya tatkala Giorgio cuba mengawaninya.

Tyra dan Giorgio berehat seketika

5.      Letakkan arnab betina kembali ke dalam sangkarnya selepas 30-60 minit proses mengawan berlangsung. Hal ini bagi memastikan arnab betina tidak kencing sejurus memasuki sangkarnya. Hal ini memungkinkan benih arnab jantan terkeluar sekali ketika arnab betina tersebut kencing. Sayasukaarnab telah meletakkan Tyra ke dalam sangkarnya kembali selepas 30 minit dan selang 1 jam langkah melakukan proses mengawan diulang. Namun, Tyra sudah tidak menunjukkan reaksi positif dan mula bersifat agresif terhadap Giorgio. Hal ini memungkinkan proses mengawan tadi telah berjaya.

Tyra merapatkan punggungnya ke sudut sangkar dan bertindak agresif ketika Giorgio cuba untuk memanjatnya


Selepas melaksanakan ke semua 5 langkah tersebut, pengujian dalam menentukan arnab betina hamil mahupun tidak akan dikongsikan dalam entry RABBIT BREEDING *PREGNANT RABBIT kelak. Selamat mencuba.


RABBIT BREEDING *THE KITS


Breed : Teddy Bear
Sire : Giorgio Cavalli Marchese
Dam : Tyra Annabelle Marchesa
DOB : 6/10/2011
No.Kits : 3

kits after they are born

kits on day 7 =)


Monday, 10 October 2011

PREGNANT RABBIT *GAVE BIRTH


On 6 October 2011, at 5.20 p.m, Tyra gave birth to 3 baby bunnies. It was Tyra 1st time dan 1st time juga sayasukaarnab melihat arnab beranak. So, mating process yang dilakukan sayasukaarnab dahulu, berjaya. Paling menggembirakan adalah apabila dari sehari ke sehari, 3 baby bunnies itu menunjukkan perkembangan yang memberangsangkan sehingga ke hari ini. 

Eventhough this is a 1st time for Tyra, she gave all out. Setiap hari, sayasukaarnab hanya perlu memantau perkembangan 3 baby bunnies tersebut dengan melihat perut mereka, buncit dan keputihan iaitu penuh dengan susu (luckily, banyak info tentang penjagaan anak arnab di Google, thanks Google!). Tyra turut mencabut bulunya sehingga masuk hari ke-3, sehinggakan bulu dibahagian perutnya gondol (but it’s an advantage for the babies to suck her milk easily). Tyra juga kerap masuk ke dalam nest box dan membersihkan anaknya seakan ibu kucing. Alhamdullilah kerana semuanya berjalan lancar =). 

The best part, sayasukaarnab dapat melihat dan merakam aksi Tyra ketika melahirkan, yeay! Jadi untuk berkongsi keseronokkan sayasukaarnab dengan anda semua diluar sana, sila klik video di bawah =). Selamat menonton!




Thursday, 6 October 2011

PREGNANT RABBIT *DUE DATE

Makluman semua, berdasarkan tahap usia Giorgio dan Tyra iaitu 7 bulan, maka my beloved rabbit telah bersedia untuk melalui proses breeding. Giorgio telah ditempatkan dalam sangkar Tyra pada petang 6 September 2011 yang lepas. 

tarikh proses breeding dicatat pada kalendar

Kini setelah 29 hari, Tyra seharusnya telah memasuki fasa due date iaitu kelahiran. 


pada hari ke 29 iaitu fasa due date, nest box dimasukkan dalam sangkar Tyra

Sehingga hari ini, sayasukaarnab masih belum pasti kejayaan proses breeding Giorgio dan Tyra tersebut walaupun pelbagai kaedah untuk menguji kadar kehamilan Tyra telah dijalankan (dalam entry seterusnya, sayasukaarnab akan berkongsi kaedah dalam menentukan kehamilan arnab). Jadi, adakah proses breeding tersebut berjaya? Maka anda diluar sana, sila nantikan perkembangan terbaru daripada sayasukaarnab mengenai kelahiran sulung Tyra. Teruja!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...