Wednesday, 10 October 2012

MAKANAN ARNAB *SAYUR BERBAHAYASenario pemeliharaan arnab di Malaysia dilihat masih tidak mementingkan kualiti pemakanan arnab itu sendiri. Sayasukaarnab juga tidak terkecuali, mujurlah sayasukaarnab tidak terlalu berani mencuba sesuatu yang drastik kepada my beloved rabbits. Semua perlu tahu, dengan hanya mencampakkan pellet (tidak kisah cap apa pun) ke dalam bekas makanan arnab dan kadangkala memberikan buah-buahan busuk mahupun sayur-sayuran, dedaun yang dipetik di halaman rumah kepada arnab kita merupakan antara etika yang tidak wajar dilakukan oleh pencinta arnab. Perkara sebegini hanya akan memberikan impak buruk kepada kadar nutrisi arnab, bahkan boleh membawa maut. Ingatlah, arnab tidak boleh makan makanan yang tidak akan dimakan oleh manusia (seperti buah dan sayur-sayuran lebihan yang telah busuk serta berbahaya). Memanglah kalau kita letakkan dalam sangkar arnab, semuanya akan habis dimakan. Kesannya pasti nanti akan menjejaskan kesihatan arnab.

Sayur yang paling mudah didapati dimana-mana pasaraya, tetapi tidak boleh diberikan kepada arnab ialah salad iceberg ataupun lebih dikenali sebagai ‘iceberg lettuce’. Salad ini sangat terkenal dalam kalangan masyarakat Malaysia kerana menjadi kegunaan seharian kita, terutamanya sebagai hidangan masakan.

beginilah pokok sayur iceberg lettuce

jikalau ingin dijadikan hidangan, sayur ini akan dibelah dan diracik...

Salad ini mengandungi susu getah yang berwarna putih dan boleh diekstrak untuk digunakan oleh manusia sebagai pengkhayal dalam ubat-ubatan. Namun jika diberikan kepada arnab, arnab anda akan mengalami kekembungan dan boleh berlaku cirit-birit. Hal ini kerana sayur ini akan menghasilkan gas ketika proses penghadaman berlangsung dan arnab tidak boleh sendawa untuk mengeluarkan angin yang terkumpul dalam perut. Jadi kekembungan ini akan mengakibatkan cirit-birit yang melampau, seterusnya kematian arnab tersayang.

beginilah rupa susu getah yang terhasil daripada sejenis pokok daripada keluarga lettuce


Antara sayuran lain yang dianggap berbahaya dan sama kesannya seperti salad iceberg kepada arnab adalah daun pokok kentang, daun pokok tomato dan kobis. 

daun pokok kentang

daun pokok tomato

pokok sayur kobis

sayur kobis yang sedia dibelah

Jadi, jangan berikan arnab anda sayur-sayuran tersebut (walaupun arnab anda kelihatan suka akannya) agar masalah perut kembung, cirit-birit dan kematian arnab tidak berlaku. Bukankah mencegah lebih baik daripada mengubati? Selamat mencuba =).


*p/s:keseluruhan gambar credits to Google (yela di rumah sayasukaarnab manalah ada sayur-sayuran ini..hehe). Thanks Google.

7 komen:

 1. saya ad bg arnab sy mkn kubis...alamak!!!ap yg perlu sy lakukn??

  ReplyDelete
 2. arnab betina saya xnk mkn alfafa lh sb ape eh?

  ReplyDelete
 3. Selama ini sy juga memberi arnab sy makan kobis, dn sekarang seko sedang nazak ����

  ReplyDelete
 4. Selama ini sy juga memberi arnab sy makan kobis, dn sekarang seko sedang nazak ����

  ReplyDelete
 5. Sy ada banyak soalan yg sy nak tanya mengenai arnab.. Boleh bantu sy x?

  ReplyDelete
 6. Rabbit makan x pucuk betik? Klau dorng mkn. Bgus ke untuk kesihatan dorang?

  ReplyDelete
 7. Lambat baca artikel ni rabbit saya dah mati 😭😭

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...